Фаберлік,Едельстар:Як вибрати якісну посуд?
Вибирати посуд – дуже захоплююче заняття для будь-якої господині. Сьогодні вибір кухонного начиння настільки величезний, що можна розгубитися від різноманітності видів і дизайну пропонованих товарів.
Однак не варто забувати, що вибирати посуд потрібно не тільки за красою дизайну, але ще й за якістю матеріалу. Він повинен відповідати двом найважливішим параметрам: практичності і безпеки.
Це залежить, насамперед, від фізичних властивостей самого матеріалу і технології його виробництва. Порівняємо характеристики посуду з різних матеріалів з характеристиками нашої елітного посуду, яку Ви побачите в каталозі №16/2011.
Матеріал і його характеристики
Алюмінієвий посуд була дуже популярна в радянський час. Зараз практично всі знають, що при нагріванні навіть найслабші харчові кислоти руйнують алюміній, виділяючи шкідливі речовини. Тому зберігати чи готувати в них їжу постійно не можна.
Емальований посуд підходить для повсякденного приготування їжі, однак, емалеве покриття досить крихке і часто дряпається. Тому при використанні такого посуду рекомендується користуватися пластиковими або дерев'яними лопатками і ложками, і не кидати її.
Керамічний та скляний посуд, якщо вона жаростійка, добре підходить для приготування їжі в мікрохвильовій печі, тому що в ній немає металевих деталей. Всупереч відомому думку, розбити гарну скляну посуд дуже складно. На жаль, коштує така посуд недешево.
У посуді з тефлоновим покриттям їжа не пригорає, однак, при високих температурах можуть виділятися шкідливі для організму речовини. Найчастіше з таким покриттям випускаються сковорідки, але і каструлі теж можуть бути антипригарними. До речі, посуд з тефлоновим покриттям, так само, як і скляна, не терпить металевих лопаточок, вони повинні бути з пластику або дерева.
Чавун – безпечний і недорогий матеріал для посуду. Їжа на ньому так само не пригорає, а шкідливі речовини не виділяються навіть при дуже високих температурах. Але без недоліків і тут не обійшлося. По-перше, така посуд важить набагато більше, ніж посуд з інших матеріалів, а по-друге, час нагрівання їжі в ній набагато більше, ніж у всіх інших видів посуду.
Посуд з нержавіючої сталі стала дуже популярна останнім часом: вона довговічна, не схильна до корозії, не виділяє шкідливих речовин і взагалі більш безпечна. Саме з цього матеріалу зроблена серія елітного посуду Об'єднаної Компанії Faberlic.
Унікальна технологія «листкового дна»
До найважливіших особливостей посуду відноситься товщина стінок і дна. Від цього безпосередньо залежить якість їжі, що готується, так і довговічність самої посуду. По-перше, багатошарове дно сприяє повільному, рівномірному прогріванню, завдяки чому можливість пригорання їжі практично виключається. По-друге, така посуд не деформується при нагріванні, на відміну від тонкостінних каструль і сковорідок.
У нашій посуді з нержавіючої сталі застосовується технологія так званого «листкового» (капсулах) дна, або «сендвіча». Така каструля довго зберігає тепло, а їжа в ній не пригорає. Крім того, така посуд створює ефект «російської печі» – їжа в ній продовжує нудитися і після вимикання джерела тепла.
Із-за здатності такого посуду накопичувати тепло, технологію «листкового дна» ще називають термоаккумулирующим. Ви можете заздалегідь зменшувати вогонь конфорок або вимикати його ще до закінчення приготування їжі. Це значно зменшить час Вашого перебування на кухні і звільнить його для інших важливих справ.
Дно посуду з нашої елітної серії має три шари: стати/алюміній/сталь. Таким чином, алюміній виявляється ізольованим від їжі, що готується, і не виділяє шкідливих речовин.
Для виробництва посуду по технології «листкового дна» (або «сендвіча») зі сталі з алюмінієм зазвичай використовують два способи:
пайка – нагріте алюмінієвий диск припаюється до сталі за допомогою припою на основі силуміну;
дифузійне зварювання – проводиться удар пресом, нагрітим майже до температури плавлення алюмінію, з зусиллям до 800 тонн.
Для виробництва посуду, яку пропонує наша Компанія, використовують другий спосіб.
Фурнітура посуду
Фурнітура – це не тільки і не стільки прикраса. Часто саме від якості фурнітури залежить, практична посуд чи ні. Важливо, щоб ручки посуду були міцними, завжди прохолодними і зручними.
Дерев'яні ручки швидко псуються після багаторазового зіткнення з водою при митті.
Скляні або керамічні ручки досить крихкі, так само, як і ручки з пластику. До того ж, забувши про те, що ручка у каструлі пластикова, і поставивши каструлю в сильно нагріту духовку, ви ризикуєте зіпсувати і посуд, і духовку розплавленим пластиком.
Ручки з нержавіючої сталі мають повітряну трубку всередині, і тому завжди залишаються прохолодними, приємними на дотик і міцними. У наших каструлях і сковорідці такі ручки прикріплені способом точкового зварювання. Незважаючи на свою крихкість, цей спосіб забезпечує хорошу міцність, до того ж тепло менше передається ручкам за рахунок меншої площі контакту зі стінками каструлі.
Ще один вид фурнітури на каструлях – це кришки. Кришки з нержавіючої сталі є оптимальним варіантом: міцні, зручні і довговічні, вони прослужать не один рік.
З якого б матеріалу не була кришка, головною вимогою до неї є щільне прилягання до каструлі. Це забезпечує смак і аромат приготовленої їжі.
Так, під щільно прилягає кришкою можна гасити овочі або м'ясо практично без води. Що випаровується з їжі волога буде конденсуватися на кришці і знову падати краплями вниз. Таким чином, природний аромат і смак їжі не втрачається, а зберігається під кришкою, до того ж в цьому випадку зберігається набагато більше корисних речовин. Крім цього, спеціально профільований верхній загнутий край в нашій посуді не дозволяє рідині стікати по зовнішній стінці каструлі.
Вибір посуду залежить від типу плити
Кожен тип посуду призначений для певного типу плити, тому уважно читайте етикетку товару: можливо, для вашої керамічної варильної панелі вона не підходить. Крім того, важливо, щоб дно каструлі або сковороди відповідало діаметру конфорки. Особливо це актуально для склокерамічних, електричних і індукційних плит.
Який посуд підходить для приготування дитячого харчування?
Посуд з нержавіючої сталі ідеально підходить для приготування страв дитячого харчування. Матеріал такої каструлі не окислюється, він довговічний, міцний і екологічний. У такому посуді зручно не тільки готувати, але і зберігати приготовану їжу.
Як доглядати за посудом з нержавіючої сталі?
Посуд з нержавіючої сталі дуже невибаглива у використанні. Єдине, чого не рекомендується робити, – це залишати в ній надовго міцний розсіл. У доданих до посуді з нержавіючої сталі інструкціях не рекомендується навіть класти сіль в холодну воду. Крупинки солі осідають на дно і стінки посуду і не одразу розчиняються в холодній воді. Вони встигають впливати на нержавіючу сталь, залишаючи на ній темні плями. Правда, це ніяк не позначається на функціональних особливостях посуду. Але краще додавати сіль в гарячу воду, помішуючи, щоб крупинки відразу ж розчинялися.
Крім того, на поверхні посуду з нержавіючої сталі, особливо нової, після першого використання можуть утворюватися райдужні плями. Нічого страшного, вони легко видаляються 4,5% розчином столового укусу або лимонної кислоти.
Будь ласка, не забувайте після миття витирати посуд насухо сухим чистим рушником, тоді вапняні плями від води не зіпсують зовнішній вигляд Вашої каструлі. Посуд з нержавіючої сталі можна мити в посудомийній машині без будь-яких обмежень.
Не секрет, що на сьогоднішній день багато домашні, а також і професійні кухні різних готелів, ресторанів, великих і середніх підприємств віддають перевагу виключно посуді з нержавіючої сталі. Металевий матеріал такого посуду повністю стійкий до будь-якого виду корозії, прекрасно адаптований до всіляких способів нагріву (плити, печі, духовки), гігієнічний і чудово виглядає.
Пропонуємо Вам познайомитися з цим практичною і стильною посудом, яка не тільки допоможе Вам приготувати смачні та корисні страви, але і створить відмінний настрій!
арт. 11100 – Каструля Alice. Обсяг – 1,5 л, діаметр – 16 див.
арт. 11104 – Каструля Optima. Обсяг – 2,5 л, діаметр – 18 див.
арт. 11101 – Каструля Olimpia. Об'єм – 3,5 л, діаметр – 20 див.
арт. 11103 – Сковорода Nature. Обсяг – 1,5 л, діаметр – 24 див.
Гарна, сучасна і якісна посуд з нержавіючої сталі з потрійним дном – це саме те, що дозволить Вам приготувати з комфортом смачне, здорове і поживне блюдо. Такий посуд буде служити Вам довгий час.